Koud water, grote kans dat de rilling jou over het lijf lopen als je er alleen al aan denkt. Toch wordt Wim Hof met zijn ‘Wim Hof Methode’ steeds populairder, komt er steeds meer onderzoek naar buiten over de gezondheidsvoordelen van koud douchen en neemt de populariteit van ijsbaden toe. Nu is het voor jou waarschijnlijk niet praktisch om elke dag in een ijsbad te gaan zitten, maar gelukkig kun je dit oplossen door koud te douchen. Na het lezen van dit artikel ken jij de gezondheidsvoordelen van een koud douche en heb jij de methode in handen om te beginnen met koud douchen. De voordelen van koud douchenEr zitten veel voordelen aan koud douchen. En dan hebben we het niet alleen over een lagere gasrekening. Dit zijn de belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rij.
Koud douchen versterkt jouw immuunsysteem
Je lichaam activeert een overlevingsmechanisme als je in aanraking komt met koud water. De hartslag gaat omhoog en je bloeddruk stijgt. Het bloed wordt effectiever naar de vitale organen gepompt. Daardoor krijgt het immuunsysteem een boost en verweert het zich tegen ziektes. Bovendien stimuleert een koude douche het aanmaken van de stof interleukine. Dit stofje heeft een ontstekingsremmende functie (1). Lagere ontstekingswaardes zijn positief voor de werking van het immuunsysteem. Onderzoek met 3000 respondenten wees uit dat mensen die dagelijks koud douchen zich 29% minder vaak ziek melden op hun werk (2). Zij hadden duidelijk een beter immuunsysteem!
Een kickstart van je dag
Een koude douch verhoogd de alertheid. Dat zit zo: de kou zorgt ervoor dat spieren zich aanspannen en vaten vernauwen. Je hartslag, bloeddruk en ademhaling verhogen, het lichaam gaat ‘aan’. Als gevolg wordt er meer bloed naar je spieren gepompt en worden afvalstoffen afgevoerd (3). Het kan van te voren onwennig zijn, maar het geeft jouw dag een enorme kickstart wanneer je in de ochtend onder een koude douch bent gestapt.
“Een koude douch zorgt ook voor een verhoging van het dopamine-level”
Naast de verhoogde hartslag, bloeddruk en ademhaling, zorgt een koude douch ook voor een verhoging van het dopamine-level. Dopamine heeft een opwekkend effect en werkt voor je hersenen als beloning. Een positieve stimulans voor je productiviteit en doelgerichtheid van de dag die komen gaat!
Stressverlaging en een goed gevoel
Een koude douch stimuleert het lichaam om noradrenaline en endorfine aan te maken. Mensen met te weinig noradrenaline voelen zich regelmatig depressief. Doordat het hormoon meer wordt aangemaakt bij een koude douch kunnen de depressieve klachten verlichten (4). Endorfine is een hormoon dat zorgt voor een geluksgevoel. Daarbij is er nog een voordeel. Een koude douch dwingt je om de ademhaling te controleren. Ademhaling is een ongelofelijk krachtig instrument om met stress en emoties om te gaan, stelt wetenschapper en psycholoog Seppälä (5). De ademhalingsoefeningen, die je onder andere toepast tijdens een koude douch, zijn een vorm van meditatie. Het grootste voordeel van meditatie? Stressverlaging. Lees dit artikel voor meer informatie over mediteren.
Afvallen
Je raakt er niet direct tientallen kilo’s van kwijt, maar toch. Koud douchen gaat jou helpen bij het afvallen. Je lichaam beschikt over wit vet en bruin vet. Het bruine vet is belangrijk, dat zorgt ervoor dat energie omgezet wordt in warmte. Wit vet is het zichtbare vet dat zich bijvoorbeeld rondom je heupen of buik vormt. Wanneer je regelmatig koud doucht zorgt dat voor een toename van bruin vet. Het bruine vet zorgt voor de verbanding van calorieën. Het witte vet wordt verbrandt om warmte en energie aan te maken. (6) Verder is koud douchen ook goed voor je huid en haar (7), en helpt het tegen vermoeidheid en spierpijn (8).
Hoe jij kunt beginnen met koud douchen
Opbouwen
De belangrijkste tip: begin rustig! Nieuwe gewoontes leer je immers het makkelijkst aan in kleine stapjes. Meer over nieuwe gewoontes aanleren? Lees dit artikel. Douch zoals je dat altijd doet, maar laat de laatste 30 seconden de temperatuur dalen. Gaat dat een aantal dagen goed, bouw dan uit naar 60 seconden. Ga zo verder tot 2 minuten, en probeer dan eens een volledig koude douchbeurt. En je hoeft echt niet in één keer helemaal onder de koude straal te gaan staan. Laat het water eerst eens op je ledematen komen en probeer dat uit te breiden naar je hele lichaam.
Ademhaling
Iedereen kent wel de rillingen en vluchtige ademhaling die je krijgt als je opeens blootgesteld wordt aan koud water. Je ademhaling wordt hoger en versnelt, net als jouw hartslag. Dit is een stressreactie. Het is de kunst om in deze stressreactie controle te krijgen over het lichaam en de geest. Op deze manier leert een koude douch jou ook beter omgaan met stress in het echte leven. Om controle te krijgen over lichaam en geest in een stressvolle situatie als een koude douche, is het volgens Wim Hof (9) belangrijk om op de ademhaling te letten. De kou is de stressfactor, welke je lastig kunt veranderen en jezelf verzetten tegen de kou (hetgeen zich buiten jou bevindt), maakt een koude douch alleen maar erger. Wat je wél kunt doen is jouw focus naar binnen keren, door jezelf op jouw ademhaling te concentreren. Adem tijdens de gehele blootstelling aan kou diep in door de neus, en rustig uit door de mond. Deze ademhalingsoefening is een vorm van meditatie. Ook tijdens het mediteren probeer je prikkels te vermeiden en te focussen op jezelf in het hier en nu.
Ademhalingsoefening ter ondersteuning
Je zult ervaren dat het lastig is om je ademhaling onder controle te houden tijdens een koude douche. Wim Hof gebruikt een ademhalingsoefening die jou gaat helpen je ademhaling te verbeteren. Deze is als volgt:
- Adem 30 keer in en uit door je neus, krachtig en snel. Zorg dat dit veel sneller gaat dan je normale ademhaling, je mag bij het uitademen een korte stoot door je mond doen.
- Daarna adem je voor 80% uit en stop je met ademhalen. Je hebt lege longen en wacht tot je een ademprikkel krijgt.
- Je krijgt de ademprikkel en ademt diep in. Je longen zijn vol, dit hou je 15 seconden vast.
Doe deze oefening bij voorkeur in de ochtend en 15 minuten lang achter elkaar. Je zult merken dat het je gaat helpen bij het koud douchen! Succes!
Bronnen
- Physiologic and Perceptual Responses to Cold. (2016). https://meridian.allenpress.com/jat/article/51/3/252/112717/Physiologic-and-Perceptual-Responses-to-Cold. Geraadpleegd op 1 december 2022, van https://meridian.allenpress.com/jat/article/51/3/252/112717/Physiologic-and-Perceptual-Responses-to-Cold
- Redactie. (2016, 15 september). Elke dag een koude douche leidt tot minder ziekteverzuim. Het Parool. https://www.parool.nl/nieuws/elke-dag-een-koude-douche-leidt-tot-minder-ziekteverzuim~bf3a97c7/
- Bleakley, C. M. (2010, 1 maart). What is the biochemical and physiological rationale for using cold-water immersion in sports recovery? A systematic review. British Journal of Sports Medicine. https://bjsm.bmj.com/content/44/3/179
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S030698770700566X. (2008). www.sciencedirect.com.
- Hoe de wetenschap van de ademhaling je helpt om met stress om te gaan en je gelukkig te voelen. (z.d.). Wehale.Life. https://www.wehale.life/nl/gezondheid/hoe-de-wetenschap-van-de-ademhaling-je-helpt-om-met-stress-om-te-gaan-en-je-gelukkig-te-voelen/
- NCBI – WWW Error Blocked Diagnostic. (z.d.). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3726172/
- Huidartsen: in de winter juist korter en kouder douchen. (2017, 31 januari). RTL Nieuws. https://www.rtlnieuws.nl/gezondheid/artikel/232961/huidartsen-de-winter-juist-korter-en-kouder-douchen
- Bleakley, C. (2012). Coldâwater immersion (cryotherapy) for preventing and treating muscle soreness after exercise – Bleakley, C – 2012 | Cochrane Library. https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD008262.pub2/abstract?cookiesEnabled
- Wim Hof Method. (z.d.). The science behind the. https://www.wimhofmethod.com/science
Gerelateerde artikelen
Wat is het Circadiaans Ritme?
Hoe snel verlies je spieren en kracht wanneer je niet kunt trainen?
Het verschil tussen Whey, Isolaat of Caseïne eiwitpoeder?
Plan direct je gratis intake gesprek met mij.
Boek hieronder een gesprek in met mij voor jouw gratis intake. Wij kijken samen waar je nu staat, waar je heen wilt en wat de meest effectieve manier is om daar te komen.